söndag 12 augusti 2012

LUNCHDATE








Förra veckan hade jag 3 sköna b.ö.n.o.r här på lunch. 
Vi hade det sååå himla mysigt!!! 
Det var länge sedan vi sågs och desto mer hade vi att prata om:)
Tillbringade några timmar tillsammans och hann ventilera en del...
Känns som att en weekend hade varit mer lämplig, eftersom tiden inte riktigt räckte till!


Tack för att ni finns!!!


Västerbottenpaj, lax, räkor, sill, färskpotatis, aioli m.m 
stod på bordet och serverades med bubbelvatten, 
då alla körde bil.
Syrlig rabarberpaj under knäckigt havretäcke blev avslutningen på lunchen.
Tycker det är toppen med plockmat!



För er som gillar Västerbottenpaj, kan jag rekommendera min smarriga
( passar utmärkt till kräftskivan )!!!


Här är receptet:


Pajdeg: 


1 1/2 dl vetemjöl
1 1/2 dl grahamsmjöl
125 g kylskåpskallt smör
2-3 msk vatten

Mät upp mjölet i en skål. Skär det kalla smöret i bitar och lägg ner i mjölet.
Finfördela smöret i mjölet med en gaffel eller fingertopparna till en smulig massa.
Tillsätt vatten och arbeta snabbt till en deg. Undvik att knåda pajdegen, som då lätt kan bli seg och inte så spröd efter gräddning.


Smörj en pajform och tryck ut degen i pajformens botten och kanter.
Nagga bottnen med en gaffel, så blir pajdegen inte blåsig. Låt formen stå i kylen ca: 30 min eller i frysen ca: 10 min så sjunker inte pajdegen ihop vid gräddningen.
Sätt ugnen på 225*. 

Förgrädda pajskalet 10-12 min i mitten av ugnen.


Västerbottenpaj med löjrom och cremefraiche:


Fyllning: 

2 dl finstrimlad purjolök
1 msk smör
1-2 påsar a´150 g färdigriven västerbottenost
3 ägg
2 1/2 dl matlagningsgrädde
1 tsk salt
2 krm svartpeppar


Garnering:

2 dl cremefraich
ca: 100 g löjrom
Finhackad rödlök 


1. Blanda pajdeg enligt receptet. Förgrädda pajskalet och sänk därefter värmen till 175*
2. Fräs purjolöken någon minut i smör. Lägg den i pajskalet tillsammans med osten. 
Vispa samman ägg, grädde, salt och peppar. Häll äggsmeten över osten.
3. Grädda pajen i nedre delen av ugnen ca: 30-40 min till äggsmeten har stelnat i mitten. 
Låt pajen svalna.
4. Garnera pajen med cremefraich, löjrom och rödlök.

Lycka till!!!








Inga kommentarer:

Skicka en kommentar